Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Βιταμίνη Β1 – ΘειαμίνηΗ θειαμίνη, (βιταμίνη Β1, ανευρίνη) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Αναγνωρίστηκε σαν βιταμίνη το 1912 και η δομή της αποσαφηνίστηκε το 1936. Βρίσκεται σε αφθονία στους σπόρους των δημητριακών και στη μαγιά της μπύρας. Η ημερήσια απαίτηση του οργανισμού είναι 1,5 mg . Προσάγεται με την τροφή και απορροφάται στο έντερο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ελεύθερα και απεριόριστα.  

Tο σύνηθες διαιτολόγιο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες. Σε παρατεταμένη όμως και εκλεκτική στέρηση ουσιών πλούσιων σε βιταμίνη B1 μπορεί να προκύψει σοβαρή ένδεια, που στην ολοκληρωμένη της μορφή χαρακτηρίζεται από μυική αδυναμία, παραισθησία, πάρεση και παράλυση γνωστή ως beri-beri. Γενικά ποικίλου βαθμού ένδεια σε βιταμίνη B1 μπορεί να παρατηρηθεί σε καταστάσεις ασιτίας, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, παρατεταμένες διάρροιες, ηπατικά νοσήματα (αλκοολισμός, κίρρωση), παρεντερική διατροφή, αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση. Aυξημένες επίσης ανάγκες μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπερθυρεοειδισμό, βαριά χειρωνακτική εργασία, κ.ά. H βιταμίνη B1 δεν είναι τοξική και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί υπερβιταμίνωση B1.  Aπεκκρίνεται από τους νεφρούς με τη μορφή διαφόρων μεταβολιτών.

Η θειαμίνη  συμμετέχει στις αντιδράσεις οξειδωτικής αποκαρβοξυλίωσης των α-κετοξέων κατά τον καταβολισμό των υδατανθράκων. Μερικές από τις αντιδράσεις, όπου συμμετέχει η θειαμίνη είναι οι ακόλουθες :
  1. Η αντίδραση αποκαρβοξυλίωσης του 2-οξογλουταρικού οξέος, κατά τον κύκλο του Krebs.
  2. Η αντίδραση αποκαρβοξυλίωσης του πυροσταφυλικού οξέος σε ακέτυλο-CoA, στo τέλος της γλυκολυτικής οδού.
  3. Η αντίδραση αποκαρβοξυλίωσης του πυροσταφυλικού οξέος σε ακεταλδεΰδη, στα πλαίσια της αλκοολικής ζύμωσης.
  4. Αποτελεί συνένζυμο της τρανσκετολάσης, ενός ενζύμου που συμμετέχει στον κύκλο των φωσφορικών πεντοζών.
Είναι, επομένως, απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας στους μυς, την καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή σε ιστούς που μεταβολίζουν πολύ πυροσταφυλικό και γαλακτικό οξύ.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης B1 στα 100γρ. περιέχουν:
Μαγιά μπίρας
4,50mg
Ηλιόσποροι
1,90mg
Κορνφλέικς
1,80mg
Κουκουνάρι
1,30mg
Χοιρινό φιλέτο
1,10mg
Σουσάμι
1,00mg
Φουντούκια
0,46mg


Με λίγα λόγια: 

Λειτουργία: Η βιταμίνη Β1 χρησιμεύει ως καταλύτης σε αντιδράσεις που αξιοποιούν τους υδατάνθρακες και ενισχύει τη μετάδοση των εντολών των νεύρων στους μυώνες.

Αναγκαία ποσότητα ημερισίως: 1,4mg την ημέρα είναι αρκετά. Η ποσότητα αυτή, πάντως, δεν είναι αρκετή για όσους καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες.

Συμπτώματα έλλειψης: Ενοχλήσεις στην πέψη, ανορεξία, κόπωση και αδυναμία στη μνήμη. Σε πολύ άσχημες περιπτώσεις (λιμός), η έλλειψη της βιταμίνης Β1 προκαλεί τη νόσο Μπέρι-Μπέρι (πολυνευρίτιδα).

Κίνδυνοι υπερδοσολογίας: Κίνδυνοι από υπερβολική λήψη δεν είναι γνωστοί.
Αντοχή: Και η βιταμίνη Β1 είναι ευαίσθητη στο πολύ βράσιμο, το οξυγόνο και την υπεριώδη ακτινοβολία. Στο ψήσιμο χάνεται σχεδόν η μισή της ποσότητα.

Σημαντικό: Όσοι καταναλώνουν προϊόντα από άσπρο αλεύρι, αποφλοιωμένο ρύζι και ιδίως όταν κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών χρειάζονται επιπρόσθετη βιταμίνη Β1.

Συμβουλή: Όποιος τρώει πολλά γλυκά και δεν θέλει να τα στερηθεί, πρέπει να παίρνει οπωσδήποτε συμπλήρωμα βιταμίνης Β1.

Βιτ. Β1 ή θειαμίνη
Πηγές
Γάλα, αυγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά
Που βοηθά
Μεταβολισμός Υδατανθράκων, βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Διαταραχή μεταβολισμού υδατανθράκων, μπέρι - μπέρι, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις
Δεν έχει παρατηρηθεί


ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου