Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Βιταμίνη Β2 – Ριβοφλαβίνη


Η βιταμίνη Β2 λειτουργεί σαν τμήμα των διαφόρων ενζυμικών συστημάτων που ασχολούνται με την οξείδωση των αμινοξέων και των υδατανθράκων. Αναγνωρίστηκε σαν βιταμίνη το 1933 και η δομή της αποσαφηνίσθηκε το 1936. Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Είναι μια κίτρινη χρωστική ουσία. Η ριβοφλαβίνη συμμετέχει στη σύνθεση του φλαβινο-αδενινο-δινουκλεοτιδίου (FAD) και του φλαβινο-μονονουκλεοτιδίου (FMN).

Τα FAD και FMN αποτελούν προσθετικές ομάδες πρωτεϊνών, που ονομάζονται φλαβοπρωτεΐνες. Οι φλαβοπρωτεΐνες αποτελούν συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας των μιτοχονδρίων και συμμετέχουν στον καταρράκτη των αντιδράσεων της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης, του σημαντικότερου, δηλαδή, μηχανισμού παραγωγής ενέργειας στο κύτταρο. Πολλές άλλες φλαβοπρωτεΐνες έχουν αναγνωριστεί, όπως για παράδειγμα, οι φλαβοπρωτεΐνες της οξείδωσης των λιπαρών οξέων.

 Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού μας συστήματος. Συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επίσης σπουδαίος είναι ο ρόλος της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Επίσης βοηθά τον παιδικό οργανισμό να αξιοποιήσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες. Η ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης έχει συνδεθεί με προσβολή των βλεννογόνων. Χαρακτηριστική είναι η ερυθρότητα του βλεννογόνου της γλώσσας, οι ραγάδες στις γωνίες του στόματος και η χειλίτιδα από έλλειψη ριβοφλαβίνης.

Παρατηρούνται επίσης συμπτώματα δερματίτιδας και ενδέχεται να αναπτυχθεί αναιμία. Η υπερβολική χορήγηση ριβοφλαβίνης δεν προκαλεί τοξικότητα. Επειδή είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η πλεονάζουσα ποσότητα αποβάλλεται με τα ούρα Η βιταμίνη αυτή είναι πολύ διαδεδομένη τόσο στις ζωικές όσο και στις φυτικές τροφές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β2 είναι κυρίως το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα αυγά και τα πράσινα λαχανικά. Είναι βιταμίνη ευαίσθητη στο φως και στον ήλιο και καταστρέφεται εύκολα. Γι’ αυτό τροφές ευαίσθητες, όπως το γάλα, δεν πρέπει να διατηρούνται εκτεθειμένες στον ήλιο. Χρησιμοποιείται επίσης και ως πρόσθετο τροφίμων, το E101.
 
Τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης B2 στα 100γρ. περιέχουν:
Αρνίσιο συκώτι
3,30mg
Χοιρινό συκώτι
3,20mg
Μοσχαρίσιο συκώτι
2,90mg
Συκωτάκια πουλιών
2,50mg
Μαγιά μπίρας
2,00mg
Βασιλικός πολτός
1,90mg
Τυρί, γάλα
0,46mg


Με λίγα λόγια:


Λειτουργία: Χωρίς Β2 δεν γίνεται μεταβολισμός των υδρογονανθράκων, των λιπών και των λευκωμάτων. Οι επιστήμονες υποθέτουν πώς συμβάλει σημαντικά και στην όραση.

Αναγκαία ποσότητα ημερησίως: Οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν 1,5mg ημερισίως, ενώ οι άντρες 1,7mg.

Συμπτώματα έλλειψης: Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται δερματικοί ερεθισμοί, εύθραυστα νύχια, θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα, σταμάτημα της ανάπτυξης και αναιμία.

Κίνδυνοι υπερδοσολογίας: Δεν υπάρχουν συμπτώματα δηλητηρίασης από βιταμίνη Β2. Το μόνο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι μεγάλες δόσεις είναι μια αίσθηση καψίματος και κνησμού στο δέρμα.

Αντοχή: Η Β2 καταστρέφεται από το φώς και την υψηλή θερμοκρασία. Πρέπει να υπολογίζετε ότι κατά τη διαδικασία του ψησίματος χάνεται περίπου το μισό της βιταμίνης.

Σημαντικό: Το γάλα και ο ορός γάλακτος σε σκόνη περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β2. Όσα προϊόντα, λοιπόν, παρασκευάζονται μ'αυτά, αποτελούν εγγύηση για μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης Β2.

Συμβουλή: Οι περισσότερες δίαιτες οδηγούν σε μειωμένη λήψη βιταμίνης Β2, γι'αυτό πρέπει να παίρνονται πρόσθετα.Βιτ. Β2 ή ριβοφλαβίνη
Πηγές
Γάλα, συκώτι, αυγά, όσπρια, δημητριακά
Που βοηθά
Μεταβολισμός υδατανθράκων, καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Επιπεφυκίτιδες, Δερματικές παθήσεις, Αδυναμία
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις
Δεν έχει παρατηρηθεί


ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1 σχόλιο: