Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Βιταμίνη Κ - Φυλλοκινόνη και Μεναδιόνη


Φυλλοκινόνη (Βιταμίνη Κ1)
Σύμπλεγμα βιταμινών γνωστή και με την ονομασία ναφθοκινάνη. Από το σύμπλεγμα αυτό γνωστές είναι η Κ1 ή φυλλοκινόνη που βρίσκεται στα φυτά και αναγνωρίστηκε το 1939, η Κ2 μια σχετικά ενεργός ένωση και λαμβάνεται από ψάρια που βρίσκονται σε αποσύνθεση και η Κ3 που είναι συνθετικής προέλευσης. Η χημική της δομή περιλαμβάνει ένα δακτύλιο ναφθοκινόνης και μια πλάγια αλυσίδα ισοπρενοειδούς. 

Μεναδιόνη (βιταμίνη Κ2)
Λόγω μικρών διαφοροποιήσεων στην πλάγια αλυσίδα, διακρίνονται διάφορα παράγωγα όπως, η βιταμίνη Κ1 ή φυλλοκινόνη που περιέχεται κυρίως στα πράσινα λαχανικά, η βιταμίνη Κ2 ή μενακινόνη που σχηματίζεται από την εντερική χλωρίδα και η βιταμίνη Κ3 ή μεναδιόνη που παρασκευάζεται συνθετικά. Η ρόλος της βιταμίνης Κ στον ανθρώπινο οργανισμό συνίσταται στην υποβοήθηση της σύνθεσης των παραγόντων πήξεως II (προθρομβίνη), VII (προκομβερτίνη), IX, και X που γίνεται στο ήπαρ. Συγκεκριμένα παίζει το ρόλο συνενζύμου κατά τη γ-καρβοξυλίωση των καταλοίπων γλουταμινικού οξέος των παραγόντων πήξεως. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να δεσμεύονται τα ιόντα ασβεστίου και να πυροδοτείται ο καταρράκτης των αντιδράσεων σχηματισμού του θρόμβου.

Η έλλειψή της σπάνια παρατηρείται, επειδή τα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας έχουν την ικανότητα να την παράγουν σε ποσότητα που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες. Έλλειψή της μπορεί να συμβεί σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης λιπών (στεατόρροια), αποφρακτικού ικτέρου και όταν διαταράσσεται η φυσιολογική εντερική χλωρίδα (π.χ. από κατάχρηση αντιβιοτικών. Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης βιταμίνης Κ, εκδηλώνονται αιμορραγίες σε διάφορα ενδοκοιλιακά όργανα, στον εγκέφαλο κ.ά. Ο πιο συνηθισμένος, εντούτοις, μηχανισμός έλλειψής της είναι η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των κουμαρινικών (βαρφαρίνη, δικουμαρόλη κ.α.). Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν την δράση της βιταμίνης Κ, και επομένως και το σχηματισμό των αντίστοιχων παραγόντων πήξεως. 

Χρησιμοποιούνται ευρέως σε παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος (κολπική μαρμαρυγή, φλεβοθρόμβωση κ.α.). Στις περιπτώσεις αυτές το αντιπηκτικό αποτέλεσμα μπορεί να ελεγχθεί εργαστηριακά μετρώντας την παράταση του χρόνου προθρομβίνης. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μετά τη νεογνική ηλικία σε περιπτώσεις κακής απορρόφησης του λίπους, όπως στον αποφρακτικό ίκτερο, καθώς και σε περιπτώσεις καταστροφής της εντερικής χλωρίδας, που μπορεί να συμβεί έπειτα από παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών. Στα νεογνά μπορεί να παρατηρηθεί παράταση του χρόνου προθρομβίνης λόγω ελαττωμένης πρόσληψης της βιταμίνης Κ από τη μητέρα, μικρής περιεκτικότητας του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη Κ ή ανεπαρκούς εντερικής χλωρίδας. Για το λόγο αυτό σε όλα τα νεογέννητα χορηγείται προληπτικά 0.5-1 mg βιταμίνης.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης K στα 100γρ. περιέχουν:
Ξινολάχανο (ωμό)
1,5mg
Καρδιά
0,7mg
Νεροκάρδαμο
0,6mg
Κάρδαμο
0,6mg
Συκωτάκια κοτόπ.
0,6mg
Ηλιέλαιο
0,5mg
Λάδι γαιδουράγκ.
0,5mg

Με λίγα λόγια

Λειτουργία: Η βιταμίνη Κ περιλαμβάνεται στους συντελεστές πήξης του αίματος. Μαζί με την βιταμίνη D συντελεί στη δέσμευση των μεταλλικών στοιχείων στα οστά.

Αναγκαία ποσότητα ημερισίως: Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς συγκεκριμένες ποσότητες, διότι η βιταμίνη Κ παράγεται από βακτηρίδια του εντέρου. Οι ειδικοί συνιστούν 1,5mg ημερησίως.

Συμπτώματα έλλειψης: Αιμοραγίες των ούλων ή αυτές που διαρκούν περισσότερο από 4 λεπτά είναι ενδείξεις έλλειψης Κ, που παρουσιάζεται μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά με τα βακτηρίδια του εντέρου.

Κίνδυνοι υπερδοσολογίας: : Η βιταμίνη Κ δεν είναι δηλητηριώδης. Στη χειρότερη περίπτωση, εμφανίζονται ναυτία, καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, κίνδυνος θρόμβωσης και αλλεργίες. 

Αντοχή: Οι βιταμίνες της ομάδας Κ είναι γενικά ανθεκτικές. Το μόνο που μπορεί να τις επηρεάσει είναι το φώς.

Σημαντικό: Τα τρόφημα που περιέχουν βιταμίνη Κ πρέπει να φυλάγονται οπωσδήποτε στο σκοτάδι.

Συμβουλή: Φυτέψτε για να έχετε πάντα στη διάθεση σας φρέσκο κάρδαμο και νεροκάρδαμο. Δεν χρειάζεται πολύ κόπο, ενώ θα εξασφαλίσετε τη βιταμίνη Κ.


Βιτ. Κ ή Κινόνη
Πηγές
Δημητριακά, φρούτα, σπανάκι, κάλιο
Που βοηθά
Πήξη του αίματος
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Αιμορραγίες, διαταραχές στην πήξη του αίματος
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις
Μικρές ανεπιθύμητες παρενέργειες

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου