Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Βασιλικός πολτός


Προέλευση και χρήση του στην κυψέλη 

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών [4, 5]. Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. 

Δεν υπάρχει γενετική διαφορά μεταξύ εργατριών και βασιλισσών που αναπτύσσονται στην ίδια κυψέλη. Η μοναδική διαφοροποίηση προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό όλες τις μέρες, ενώ αυτές που προορίζονται για εργάτριες μετά την τρίτη ημέρα, με μείγμα νέκταρος και γύρης. Σαν αποτέλεσμα οι βασίλισσες αναπτύσσονται μέσα σε 16 ημέρες, έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος, έχουν ένα υψηλά αναπτυγμένο γενετικό σύστημα με ωοθήκες και σπερματοθήκες πλήρως αναπτυγμένες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2-4 χρόνια), και μεγάλη παραγωγικότητα. Υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού η βασίλισσα είναι σε θέση καθημερινά να γεννάει μέχρι και 1200 αυγά την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος των αυγών μίας ημέρας ξεπερνάει κατά το διπλάσιο το δικό της βάρος. Αντίθετα οι εργάτριες ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους μέσα σε 21 ημέρες, ζουν μικρότερο χρονικό διάστημα (35-40 ημέρες) και δε γεννούν αυγά.

Η σύνθεση του.

Ένας μέσος όρος των συστατικών του βασιλικού πολτού είναι:
υγρασία 67% - πρωτεΐνες 15,5%- σάκχαρα 12,5% - λιπαρές ουσίες 4% -τέφρα 1%. Αυτό όμως που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες. Συγκεκριμένα σε κάθε 1 γραμμάριο περιέχονται Β1 θειαμίνη 3,9
mg - Β2 ριβοφλαβίνη 26,5 mg - Β3 νιασίνη 84 mg- Β5 παντοθενικό οξύ 186 mg - Β6 πυριδοξίνη 2,4 mg - Β7 ινοσιτόλη 100 mg - B8 βιοτίνη 1,7 mg - B9 φολικό οξύ 0,2 mg. Επίσης σε διάφορες αναλογίες Β12 και C. Αμινοξέα 30 ειδών. Μεταλλικά άλατα: νάτριο, μαγγάνιο, σίδηρο, χρώμιο, κάλλιο, νικέλιο. Επίσης, 3% άγνωστους βιοκαταλύτες.
Επιπλέον, στο φρέσκο βασιλικό πολτό υπάρχει κι ένας αντικαρκινικός παράγοντας, ο 10 HAD (10 Υδροξυδεκενοϊκό οξύ), που ανακαλύφθηκε από τους πανεπιστημιακούς Lukas και Townsend του Πανεπιστημίου Guelf του Καναδά και σύμφωνα με τους οποίους χίλια ποντίκια γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο χάρη στις ενέσεις με βασιλικό πολτό. 

Η επίδραση του στον άνθρωπο.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης.
Επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Με την ανανέωση των κυττάρων αναζωογονεί καταβεβλημένους, ταλαιπωρημένους και ηλικιωμένους οργανισμούς. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.

Ο βασιλικός πολτός ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει την φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες.
Πιο συγκεκριμένα: αρτηριοσκλήρωση, αρθρίτιδα, αιμορροΐδες, δερματικά, σάκχαρο, καθυστέρηση ανάπτυξης, ουρολοιμώξεις, πίεση, δυσκοιλιότητα, στομαχικές διαταραχές, νευρασθένειες, αϋπνίες, κλιμακτήριο, ατονία, άγχος, στρες, κατάθλιψη....

Δοσολογία και τι πρέπει να προσέξουμε.
 
Ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Παιδιά μισό κουταλάκι, αθλητές και ασθενείς έως και δύο.

Απαραίτητος χρόνος χρήσης 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός είναι φυσικό προϊόν απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύ του βασιλικού πολτού εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5ο
C (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, αλλοιώνεται από τον αέρα το φως και τα μεταλλικά σκεύη.


ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου