Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Βιταμίνη E - Τοκοφερόλη, Τοκοτριενόλη


Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή οργανική ένωση. Βρίσκεται κυρίως στο έλαιο ορισμένων φυτών, όπως το σιτάρι που είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή. Έχει ανακαλυφθεί ένας αριθμός ενώσεων που διαθέτουν παρόμοια λειτουργικότητα με τη βιταμίνη Ε , λέγονται τοκοφερόλες και διακρίνονται με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου α, β, γ, δ, ε, ζ και η. Η πιο σημαντική είναι η α τοκοφερόλη. Η βιταμίνη πήρε το όνομά της (τοκοφερόλη) από πειράματα σε επίμυες, όπου η έλλειψη της βιταμίνης από την τροφή συνδυάστηκε με καταστάσεις στείρωσης. Είναι  άριστο αντιοξειδωτικό. 

Προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους. Μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση, συμβάλλοντας στην μείωση της στεφανιαίας νόσου. Προστατεύει τον οργανισμό από την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών. Χωρίς να υπάρχει απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται πως η βιταμίνη Ε, με τον τρόπο αυτό, προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου και καρδαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, στον πνευμονικό ιστό αποτοξινώνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Στο αίμα καθορίζει το βαθμό οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης. 

Βοηθά, εξάλλου, στην ακεραιότητα της μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, προστατεύοντας από την αιμόλυση. Είναι και αυτή απαραίτητη, γιατί βοηθά να διατηρηθεί σταθερή η σύσταση των μεμβρανών αυτών. Έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να παρατηρηθεί σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης του λίπους (π.χ. νόσος του Crohn, χρόνια παγκρεατίτιδα κλπ). Η έλλειψη της βιταμίνης Ε προκαλεί αναιμία, στείρωση τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα, καθώς και βλάβες των ιστών, ιδιαίτερα του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Στον άνθρωπο πραγματική αβιταμίνωση Ε είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί λόγω της διάδοσης της στά φυτά. 

Η βιταμίνη Ε χορηγείται θεραπευτικά σε περιπτώσεις συχνών αποβολών καθώς και μυϊκής δυστροφίας με πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν μελέτες που απέδειξαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη παράταση της ζωής αφού επιβραδύνει τη καταστροφή των βιολογικών μεμβρανών. Η βιταμίνη Ε περιέχεται σε πλήθος καλλυντικών σκευασμάτων για το δέρμα και επουλωτικών αλοιφών, καθώς θεωρείται ότι βοηθά στην ταχεία ανάπλαση του δέρματος από τραύματα ή εγκαύματα. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τη μαργαρίνη και σε ορισμένα λαχανικά

Τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E στα 100γρ. περιέχουν:
Λάδι από στάρι
210,54mg
Μαργαρίνη διαιτ.
67,0mg
Λιναρόσπορος
57,0mg
Ηλιέλαιο
50,0mg
Φουντούκια
26,6mg
Αμύγδαλα
25,2mg
Ηλιόσποροι
21,8mg


Με λίγα λόγια:
Λειτουργία: Βοηθά στη γονιμότητα και προστατεύει τόσο τα μη κεκορεσμένα λιπαρά οξέα όσο και τη βιταμίνη Α από την καταστροφή της από το οξυγόνο (οξείδωση). 

Αναγκαία ποσότητα ημερισίως: Τέσσερα mg την ημέρα αρκούν για τη διατήρηση της γονιμότητας. 

Συμπτώματα έλλειψης: Δεν υπάρχουν γνωστά συμπτώματα από έλλειψη στον άνθρωπο. Πειράματα σε ζώα δείχνουν πώς η έλλειψη της έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τη γονιμότητα. 

Κίνδυνοι υπερδοσολογίας: : Όποιος παίρνει καθημερινά περισότερα από 300mg βιταμίνες Ε, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υποφέρει από πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδες και αδυναμία των μυώνων. 

Αντοχή: Ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι το φώς. Επίσης, η υψηλή θερμοκρασία και το οξυγόνο. Στο ψήσιμο μένει μόνο η μισή ποσότητα της βιταμίνης.

Σημαντικό: Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα έχουν πολύ μικρά αποθέματα βιταμίνης Ε. Η τροφή τους , λοιπόν, πρέπει να περιέχει μεγάλη ποσότητα αυτής της βιταμίνης.

Συμβουλή: Επειδή τα σπορέλαια περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία καταστρέφεται από το φώς, είναι καλύτερα να φυλλάσονται σε σκούρα μπουκάλια.

Βιτ. Ε ή Τοκοφερόλη
Πηγές
Ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αυγά, κρέας, συκώτι
Που βοηθά
Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντικαρκινική δράση;
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σεξουαλικές διαταραχές
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις
Δηλητηριάσεις

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου