Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Βιταμίνη Β5 – Παντοθενικό οξύΤο παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Την ανακάλυψε ο Richard Kuhn το 1939 και η σύνθεση της εργαστηρικά έγινε ένα χρόνο αργότερα από τον Roger John Williams. Αποτελεί δομικό συστατικό του συνενζύμου-Α, μιας ουσίας που κατέχει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Κατά την αποδόμηση των ουσιών αυτών μεταφέρονται ακετυλομάδες στο συνένζυμο-Α, που μετατρέπεται σε ακετυλο-συνένζυμο-Α. Το ακετυλο-συνένζυμο-Α αποτελεί, δηλαδή, την κοινή κατάληξη στο μεταβολισμό πολλών θρεπτικών ουσιών.

 Με τον περαιτέρω καταβολισμό της ακετυλομάδας αξιοποιείται το ενεργειακό της περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα αναγεννάται το συνένζυμο-Α, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά. Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ είναι απαραίτητο στοιχείο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού. Όλα κύτταρα του σώματος χρειάζονται παντοθενικό οξύ ιδίως τα κύτταρα του εγκεφάλου. Το παντοθενικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των ορμονών των επινεφριδίων ( οι οποίες είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση του στρες ). 

Επίσης βοηθά στον σχηματισμό των αντισωμάτων και ενισχύει την δράση άλλων βιταμινών. Προάγει την μετατροπή της χολίνης σε ακετυλχολίνη η οποία είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Επίσης μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Εχει διαπιστωθεί ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το παντοθενικό οξύ περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες στα αυγά, το κρέας και τα δημητριακά Είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση και υπάρχει πάντα σε επαρκή ποσότητα στην τροφή. 

Πολύ σπάνια παρατηρείται διαιτητική έλλειψη στον άνθρωπο. Η ανεπάρκεια παντοθενικού οξέος έχει ενοχοποιηθεί για το σύνδρομο των «καιόμενων» ποδιών, κόπωση ,κράμπες , αϋπνία, μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις. Το παντοθενικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για τη θεραπεία της ακμής. Η πανθενόλη αποτελεί την αλκοολική μορφή του παντοθενικού οξέος και αποτελεί συστατικό πολλών καλλυντικών σκευασμάτων.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα παντοθενικού οξέως στα 100γρ. περιέχουν:
Βασιλικός πολτός
35,0mg
Μαγιά μπίρας
11,0mg
Συκώτι
7,0mg
Σόγια
5,0mg
Άλλα εντόσθια
3,9-2,6mg
Ηλιόσποροι
3,6mg
Παπαρουνόσπορος
3,0mgΜε λίγα λόγια:

Λειτουργία: Το παντοθενικό οξύ είναι συνθετικό ενός πολύ σημαντικού ενζύμου, προστάδιο της χοληστερίνης του σώματος. Επίσης, συμμετέχει στην απόθεση χρωστικών ουσιών στα μαλλιά.

Συμπτώματα έλλειψης: Τα πειράματα έδειξαν πώς η έλλειψη της μπορεί να έχει επιπτώσεις στα μαλλιά, προβλήματα στην επούλωση των πληγών, μολύνσεις, καθώς και διαταραχές στομάχου και εντέρου.

Αντοχή: Φώς και οξυγόνο δεν το επηρεάζουν πολύ. Ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι η υψηλή θερμοκρασία. Στο ψήσιμο χάνεται η μισή ποσότητα παντοθενικού οξέος.

Σημαντικό: Ο βαθμός δράσης του παντοθενικού οξέος μειώνεται κατά πολύ από τον καφέ και το τσάι. Γι'αυτό όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες, πρέπει να φροντίζουν να παίρνουν και περισσότερη βιταμίνη.

Συμβουλή: Σε όσους δεν αρέσει ο ηλιόσπορος, ας έχουν υπόψη τους πως 100 γραμμάρια φρέσκα αράπικα φυστίκια περιέχουν 2,6mg παντοθενικού οξέος.


Παντοθενικό οξύ
Πηγές
Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Που βοηθά
Μεταβολισμός λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Μεταβολικές διαταραχές
Τοξικότητα από Υπέρμετρες δόσεις
Τοξική σε μεγάλες δόσεις


ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου